Saranda

Masser af dejlige strande

Sarande – en aktiv havneby i Albanien

 

Lørdag d. 30. Oktober 2010

Af Christian Adamsen, Ansvarshavende udgiver, Vagabond REJS

Vi ankommer sent om aftenen og tjekker hurtigt ind på Hotel Porto Eda, som ligger helt ned til havnen. Værelserne er gode med balkon ud til havnepromenaden, og med en pris på 100 kroner for et dobbeltværelse per nat er det svært at få armene ned igen.

Vi er trætte og godt banket igennem efter den lidt voldsomme køretur, men de mange familier, som promenerer langs havnen i bedste middelhavsstil, og udsigten ned over den smukke havnefront fra værelsets balkon, bringer hurtigt energien tilbage.

Sarande er en aktiv havneby med 32.000 indbyggere og regnes for at være Albaniens fremmeste turistdestination. Under Hoxha´s styre blev der opført en grim betonklods af et hotel, som ligger en kilometers penge uden for byen, og her fik arbejdere, som udmærkede sig, lov til at tage på ferie. I dag benyttes byen specielt til hvedebrødsdage af albanerne selv, men den tiltrækker også en stor mængde turister fra Grækenland og fra Korfu, som kun ligger to sømil væk.

På trods af dette er byen gennemført hyggelig og charmerende og minder mest af alt om en italiensk havneby i midten af tresserne.

Langs hele havnepromenaden er der restauranter og cafeer. Den foretrukne spise er friskfangede grillede fisk med salat og brød til. Køkkenet er basalt med friske og gode råvarer og et klart stænk fra både det græske og det italienske køkken. En typisk middag med drikkevarer til ligger på cirka 50 kroner per person. Betjeningen er altid høflig og respektfuld, uanset hvor travlt der måtte være.

Gang i nattelivet

I behørig gåafstand fra havnepromenaden ligger der et par natklubber. I bedste vesteuropæiske stil er der skruet helt op for techno-musikken og dæmpet godt for lyset. De unge mennesker giver den gas på dansegulvet, og alkoholen flyder frit. Men der er ingen slagsmål, ingen der skubber eller kigger skulende på hinanden, ingen stoffer – og pigerne kan gå i fred. Vi kigger lidt forundret på hinanden og krydser alt, hvad vi har, for at den kommende turistbølge fra Vesteuropa ikke vil ødelægge de unge menneskers fest.

Tilbage på havepromenaden har børnefamilierne trukket sig tilbage, restauranterne er lukkede, og barerne har fulde huse. Skønt det er lørdag aften, drikkes der med måde. Der er ingen, der råber og skriger eller opfører sig tossede, og ved to-tiden om natten går de fleste gæster stille og roligt hjem.